Polovica storilcev tudi sami žrtve kaznivih dejanj

Raziskave kažejo, da je bila približno polovica storilcev kaznivih dejanj v preteklosti tudi sami žrtve. To ugotovitev je potrdilo tudi poročilo Univerze v Middlesexu, ki je raziskavo opravilo med 11 in 17-letnimi, ki jih v Veliki Britaniji že obravnavajo zaradi kaznivih dejanj. Polovica izmed teh najstnikov so bili sami žrtve, zlorab, nasilja, kriminala oz. drugih travmatičnih izkušenj. Večina med njimi izraža čustvene in duševne potrebe, ki so povezane s temi izkušnjami.

Opravljena raziskava bo podlaga za pripravo podpore storilcem, ki so bili tudi sami žrtve kaznivih dejanj. Znaki preteklih travmatičnih izkušenj se lahko pri storilcih pokažejo šele kasneje. Avtorji poročila spodbujajo k pozornosti do teh znakov in priporočajo posebno usposabljanje za tiste, ki delajo s storilci kaznivih dejanj.

David Porteous, vodja raziskave in profesor kriminologije na Univerzi v Middlesexu je dejal: »Mlade osebe nerade sprejmejo podporo pri duševnih težavah, posebej zaradi stigme, ki jo to prinaša. Zato je še posebej pomemben prvi korak, da gradimo zaupljiv odnos. Na širši ravni pa moramo premisliti posledice, ki izhajajo iz prekrivanja storilstva kaznivih dejanj in viktimizacije. Da razumemo, da sta lahko storilec in žrtev ena in ista oseba, vendar ob drugem času in kraju, in da je kontekst, v katerem se zgodi kaznivo dejanje, prav tako pomemben del problema, kot so to vpleteni posamezniki.”

Stephen Greenhalgh, policijski predstojnik, pa je dodal, da je poročilo nov dokaz o katastrofalnih in trajnih posledicah kriminala na mladih ljudeh. Nasilje v družini in na cesti, spolne zlorabe, medvrstniško nasilje in kraja so med glavnimi vzroki travm, ki imajo negativne učinke na mladostnike.