Spletna aplikacija za obveščanje oškodovancev kaznivih dejanj

S prvim aprilom 2015 je začela delovati spletna aplikacija za obveščanje oškodovancev kaznivih dejanj. Aplikacija omogoča hitro in neposredno obveščenost o poteku predkazenskega postopka. Z njo lahko žrtve in oškodovanci kaznivih dejanj preverjajo, v kateri fazi je predkazenski postopek zoper domnevnega storilca. Pri tem ne bodo na voljo osebni podatki osumljenca, ampak  informacije o tem, ali je kaznivo dejanje vneseno v sistem, ali je preiskava še v teku in ali je podano poročilo oz. kazenska ovadba na tožilstvo.

V aplikacijo vpišete svoje podatke in iz uradnih evidenc policije prejmete samodejno obvestilo. Med osebnimi podatki, ki jih je potrebno vnesti, so ime in priimek, EMŠO, elektronski naslov in datum naznanila kaznivega dejanja. Dodana so tudi polja za neobvezne podatke, kot so naslov oškodovanca, telefonska številka in kratek opis kaznivega dejanja. Prosilec bo za več podatkov moral zaprositi institucijo, ki vodi postopek, torej policijo ali pristojno okrožno državno tožilstvo.

V aplikaciji je tudi povezava na novo brošuro z naslovom Ko postanem žrtev kaznivega dejanja, v kateri so zbrane informacije o pravicah in možnostih podpore, ki jih imajo žrtve kaznivih dejanj.