Dan za odpravo smrtne kazni

Skupnost sv. Egidija vsako leto 30. novembra zaznamuje mednarodni dan Mesta za življenje – mesta prosti smrtni kazni, ki se obeležuje v spomin na to, da je Toskana v Italiji 30. novembra 1786 kot prva država na svetu odpravila smrtno kazen. Pred časom je postala pridruženo mesto v mednarodni kampanji Mesta za življenje – mesta proti smrtni kazni tudi Ljubljana.

Do leta 2012 je 141 držav odpravilo smrtno kazen bodisi v zakonodaji bodisi de facto, medtem ko ostaja v veljavi še v 51 državah. Od leta 2007 se je na Generalnih zasedanjih Združenih narodov večkrat pozvalo k sprejetju splošnega moratorija s ciljem za popolno odpravo smrtne kazni.

Leta 2011 se je zgodil velik napredek pri odpravljanju smrtne kazni povsod po svetu, posebej v Združenih državah Amerike. Aprila 2012 je Connecticut postala 17. zvezna država, ki je odpravila smrtno kazen in s tem peta zvezna država, ki jo je v zadnjih petih letih odpravila. Mongolijski parlament pa je sprejel protokol, s katerem se Združenim narodom in mednarodni skupnosti zavezuje, da ne bo več izvrševal smrtne kazni.

Čeprav se število držav, ki ne izvršujejo smrtne kazni (bodisi de jure bodisi de facto), se smrtno kazen še vedno široko dojema kot pravo povračilo za preteklost. Zato je še vedno potrebno iskati širok dogovor v civilni družbi in dodatno krepiti prizadevanja za odpravo smrtne kazni.

Od leta 2002, ko se je kampanja začela, se ji je pridružilo 71 prestolnic in 1682 mest v 89 državah, med katerimi nekatere še vedno izvršujejo smrtno kazen. Dan mest za življenje je pomembna priložnost za vzbujanje zavesti in vključevanje institucij k prizadevanju za sodni sistem, ki bo spoštoval življenje.

Konec leta 2011 sta Skupnost sv. Egidija iz Trsta in Škofijska klasična gimnazija iz Ljubljane organizirali pričevanje nekdanjega obsojenega na smrt Williama Neal Moora, ki je bil kot edini morilec, obsojen na smrtno kazen, pomiloščen. Njegovemu pričevanju lahko prisluhnete na povezavi.

Več o kampanji Mesta za življenje – mesta proti smrtni kazni: No to death penalty – cities for life