Pričevanje o smrtni kazni

Ob vsakoletnem dnevu za odpravo smrtne kazni, ki ga obeležujemo 30. novembra, v spomin na to, da je Toskana v Italiji 30. novembra 1786 kot prva država na svetu odpravila smrtno kazen.

5. decembra 2011 sta Skupnost sv. Egidija iz Trsta in Škofijska klasična gimnazija iz Ljubljane organizirali dogodek, s katerim želijo prispevati k večji občutljivosti in prepoznavnosti teme smrtne kazni. Spregovoril je nekdanji obsojenec na smrt William Neal Moore, ki je bil kot edini morilec, obsojen na smrtno kazen, pomiloščen. Leta 1974 je namreč umoril človeka in bil obsojen na smrtno kazen. V zaporu je preživel 16 let in pol. Trinajstkrat so mu določili izvršitev smrtne kazni na električnem stolu, a so jo vselej preložili. Nekaj tednov pred zadnjo napovedano izvršitvijo je napisal pismo, v katerem se je opravičil svojcem žrtve. Ti so se zavzeli za njegovo pomilostitev, prav tako tudi Mati Terezija. Ko je bil William že v celici za pripravo na izvršitev smrtne kazni, kjer je čakal 72 ur, je 7 ur pred izvršitvijo prišel ukaz pomilostitve.

Skupnost sv. Egidija v sodelovanju z Amnesty International in drugimi sorodnimi organizacijami organizira zbiranje podpisov za popolno odpravo smrtne kazni po svetu. Ob 30. novembru vsako leto po mestih, ki so se pridružila pobudi, prižgejo posebno osvetlitev ali storijo kakšno drugo simbolno dejanje. Več sto podpisov v podporo pobudi so zbrali tudi v Ljubljani, ki je postala pridruženo mesto v mednarodni kampanji Mesto za življenje – mesto proti smrtni kazni. Akciji se je doslej pridružilo že več kot 1400 mest.