2. mednarodni dan molitve in ozaveščanja proti trgovini z ljudmi

Letos zaznamujemo drugi mednarodni dan molitve in ozaveščanja proti trgovini z ljudmi na temo Prižgi luč proti trgovini z ljudmi, ki bo potekal v ponedeljek, 8. februarja. Pobudo za obhajanje tega dne so dali na mednarodni zvezi vrhovnih predstojnikov moških in ženskih redovnih skupnosti. 8. februar je god Josefine Bakhita, sudanske sužnje, ki je po osvoboditvi postala redovnica in bila razglašena za svetnico v letu 2000.

V mednarodni zvezi Talitha Kum (aramejski izraz za “Deklica, rečem ti, vstani” (Mr 5,41)), v okviru katere delujejo tudi redovnice, ki rešujejo žrtve trgovanja z ljudmi in suženjstva, predvsem prostitutke, ocenjuje, da je okrog enega odstotka svetovnega prebivalstva žrtev neke oblike trgovanja z ljudmi, kar predstavlja okrog 73 milijonov ljudi. Med njimi je 70 odstotkov žensk, polovica je starih 16 let ali manj.

Glavni cilj mednarodnega dneva je ustvariti večjo ozaveščenost o tem pojavu, razmislek o splošnem položaju nasilja in krivic, ki vplivajo na tako veliko število ljudi, ki nimajo glasu, ne štejejo, in so nikogaršnji: so le sužnji. Drugi cilj je, da bi poskušali najti rešitve za boj proti tej sodobni obliki suženjstva in zagotoviti pravice, svobodo in dostojanstvo vsem žrtvam trgovine z ljudmi. Po drugi strani je treba naznaniti kriminalne organizacije in tiste, ki uporabljajo in zlorabljajo revščino in ranljivost žrtev za blago, zabavo in dobiček.

Molitev mednarodnega dne molitve in ozaveščanja proti trgovanju z ljudmi

Dobri Bog, ko slišimo o otrocih in odraslih, ki so bili prevarani in odpeljani v neznane kraje za namene spolnega izkoriščanja, prisilnega dela in prodajo organov, nas navdajata žalost in jeza, da je bilo njihovo dostojanstvo poteptano in pravice odvzete z grožnjami, lažmi in silo.

Vpijemo proti zlobni praksi teh sodobnih oblik suženjstva in molimo skupaj s sv. Bakhito, da se le-ta čimprej konča. Daj nam modrost in pogum, da pomagamo in stojimo ob strani tistim, katerih telesa, srca in duše so bili tako zelo ranjeni, da bomo lahko skupaj uresničili tvoje obljube in obdali te sestre in brate z nežno in dobrohotno ljubeznijo.

Pošlji izkoriščevalce proč praznih rok, da se spreobrnejo od svoje hudobije ter nam pomagaj, da uveljavimo svobodo, ki je tvoj dar svojim otrokom. Amen.

(Prevod: Uršulinke rimske province.)