Vrata celic v letu usmiljenja ‘sveta vrata’

Zapor Pordenone.
Radio Vatikan poroča, da je papež Frančišek je sedemdesetim zapornikom v okrajnem zaporu Pordenone poslal darilo v obliki rožnih vencev. In sicer ob priložnosti, ko v tem mestu na severu Italije poteka razstava: Vatikanska založba (LEV) v Pordenoneju. Poslušati, brati, rasti.

Vatikanska založba bo rožne vence odnesla v zapor, zapornikom bo poleg papeževega darila podarila tudi dve knjigi: »Recite zapornikom, da molim zanje« in »Tudi Gospod je jetnik«. Obe deli sta izšli v Vatikanski založbi, njuna vsebina pa povzema besede svetega očeta o zapornikih in razmerah v zaporih. Knjigi bosta danes predstavljeni jetnikom, včeraj pa sta bili predstavljeni na srečanju, ki je bilo namenjeno vsem prebivalcem kraja Pordenone.

Papež Frančišek – kot je zatrdil don Giuseppe Costa, direktor Vatikanske založbe – je vedno blizu osebam, ki so v zaporih. Med drugim je želel, da se za jubilej usmiljenja vrata njihovih celic spremenijo v »sveta vrata«. Tako bo vsakič, ko bo med svetim letom jetnik stopil skozi vrata svoje celice in se bo ob tem z mislimi in molitvijo obrnil na Očeta, dosegel jubilejni odpustek. Ta gesta, kot je utemeljil papež, bo za jetnike namreč pomenila »prehod skozi sveta vrata, kajti Božje usmiljenje, ki zmore preoblikovati srca, tudi zapahe lahko spremeni v izkušnjo svobodo«.