“Roke stran od Kajna”

Ne smrtni kazni, foto: Flickr.

Mednarodna organizacija Hands off Cain (‘Roke stran od Kajna’) se prizadeva za odpravo smrtne kazni po svetu. Naslov organizacije se navdihuje pri svetopisemskem odlomku (1 Mz 4,15), v katerem Bog zaščiti Kajna, ki je pred tem ubil svojega brata Abela pred maščevanjem ljudi: »Gospod pa mu je odgovoril: ‘Ne tako; kdor koli ubije Kajna, bo sedemkrat maščevan.’ In Gospod je dal Kajnu znamenje, da ga nihče, ki bi ga našel, ne bi ubil.«

Med svojimi številnimi dejavnostmi organizacija Hands off Cain pripravi tudi tedensko poročilo, ki ga lahko prejmete brezplačno na svoj elektronski naslov. V aktualnem poročilu ob mednarodnem dnevu proti zlorabi drog in nezakonitem trgovanju z drogo izpostavlja, da je bilo zaradi t.i. ‘vojne proti drogam’ v preteklem letu usmrčenih 355 ljudi, v letu 2014 že 167. Med državami, ki izvajajo smrtno kazen zaradi obsodbe v zvezi s prepovedanimi drogami, je ‘vodilen’ Iran, ki je izvedel 164 usmrtitev.

Med argumenti proti smrtni kazni so tudi primeri, ko so bili obsojeni na usmrtitev (in tudi že usmrčeni) kasneje spoznani za nedolžne. Konec junija je Vrhovno sodišče v Floridi v ZDA na podlagi DNK analiz spoznala Paula C. Hildwina za nedolžnega usmrtitve ženske pred skoraj 30 leti. Zahtevo za ponovno presojanje na sodišču so vložili pri Innocence Project, ki si prizadeva za obrambo nedolžnih oseb pred smrtno kaznijo.

Med oblikami izvršitve smrtne kazni se še vedno uporablja obešenje. Tako so v Egiptu prvič po letu 2011 na tak način usmrtili osem oseb, ki so bili obsojeni zaradi umora. Prav tako so na Japonskem prvič letos izvedli usmrtitev, medtem ko naj bi na usmrtitev čakalo še 129 obsojenih.

Mednarodno odmeven je primer 27-letne Mariam Yahya Ibrahim, ki je bila v Sudanu obsojena na smrt, ker se je iz islamske vere spreobrnila v krščanstvo. Mariam se je poročila z ameriškim kristjanom in v zaporu, v katerem je bil z njo tudi 18-mesečni sin, rodila hčer. Sodišče je ukazalo, da se Mariam izpusti iz zapora, a ko je želela Sudan zapustiti, so jo ponovno aretirali ter ponovno in dokončno izpustili. Po sudanski zakonodaji je spreobrnitev iz islama v drugo religijo prepovedano in se lahko kaznuje s smrtjo.

Več o smrtni kazni in prizadevanju za njeno odpravo (podpišete lahko peticijo za moratorij na izvajanje smrtne kazni), najdete na strani organizacije Hands off Cain in sorodne organizacije No to the death penalty.