Papež v milanskem zaporu: “Vi ste zame Jezus!”

Foto: Radio Vatikan.

Kot je v pontifikatu papeža Frančiška postala že tradicija, se je tudi na tokratnem enodnevnem pastoralnem obisku v Milanu papež srečal tudi z zaprtimi osebami in tistimi, ki zanje skrbijo. V milanskem zaporu San Vittore sta papeža 25. marca 2017 sprejela direktor zapora in zaporniški kaplan. V zaporu San Vittore kazen prestaja 900 oseb, tako moški kot ženske, v posebni enoti pa tudi dojenčki s svojimi mamami. Papež se je najprej srečal z njimi, nato pa še s skupino okrog 80 zaprtih, z osebjem zapora in prostovoljci.

Papež je nato skupaj še s približno sto zaprtimi sedel h kosilu, ki so ga zanj pripravili v zaporniški kuhinji. Obisk se je zaključil z blagoslovom in izmenjavo daril, papež je odšel iz zapora tudi z karticami, na katerih so napisana imena zaprtih.

Zaporniški kaplan Marco Recalcati je za Radio Vatikan izpostavil del papeževega nagovora zaprtim in osebju: “Takole je dejal: Naj bo Bog sodnik, mi pa rajši poglejmo na naše grehe in slabosti. Potem pa je spregovoril o evangeliju po Mateju, ki pravi: ’Kdaj smo te videli zapornika?’. Vi ste zame Jezus, jim je dejal papež, kar je bilo zelo močno videti tudi v njegovem izrazju. Zatem pa jim je preprosto dejal, da morajo pogledati preko ograj, saj je tam obzorje, življenje in upanje.” Neka zapornica pa je po obisku dejala: “Za dve uri se mi je zdelo, da nisem več v zaporu.”

V Letu Božjega usmiljenja je papež Frančišek poudarjal potrebe zaprtih oseb in nagovarjal politične voditelje k spoštovanju dostojanstva in zagovarjal amnestijo, kjer bi bila ta mogoča. Ob številnih priložnostih je izpostavljal, da namen kazenskopravnega sistema ni le v kaznovanju, marveč odpiranje upanja in možnosti za reintegracije zaprtih nazaj v družbo. Papež poziva tudi k vsespložni odpravi smrtne kazni, nasprotuje pa tudi dosmrtni kazni brez možnosti pogojnega izpusta.