Načrtovanje zaporniške pastorale v Evropi

V prvi polovici junija 2014 se nas je v okolici Londona zbralo nekaj predstavnikov organizacije ICCPPC iz Evrope. Namen našega snidenja je bilo iskanje nadaljnjih poti zaporniške pastoralne dejavnosti v Evropi, prepoznavanje problemov in iskanje rešitev.

Organizacija ICCPPC (International Commission of Catholic Prison Pastoral Care) je bila ustanovljena prav v Evropi z namenom povezovanja, druženja, medsebojnega bogatnja in podpore katoliških zaporniških pastoralnih delavcev. Z leti se je razširila tudi na druge regije oz. kontinente.

Na srečanje nas je povabil Malachy Keegan, vodilni v Angliji in odgovoren za povezovanje v Evropi. V župnišču, kjer tudi prebiva, smo bili v treh dneh odgovorni iz šestih držav med seboj povezani kot ena družina, pri pogovoru in načrtovanju, skupnih obedih in tudi pospravljanju. Pogrešali smo nekatere naše kolege, ki se zaradi obveznosti niso uspeli udeležiti srečanja.

Večeri našega srečanja so bili posebni, ker so nas v oskrbo prevzele družine iz župnije in nas odpeljale na svoj dom, ker smo bili njihovi gostje.

Načrtovanje nas je vodilo v korake, ki bodo zaznamovali naše delo predvsem pri poglabljanju vsebine našega dela, tako v duhovni kot teološki razsežnosti, formaciji pastoralnih delavcev v zaporu, povezovanju z organizacijami s področja zapora in tudi ustvarjanju evropske baze podatkov vseh zaporniških pastoralnih delavcev.

Robert Friškovec