Marija Goretti – priprošnjica žrtev (6. julij)

Ena od dveh ohranjenih fotografij Marije Goretti, foto: catholicireland.net.

Od leta 1950 naprej vsako leto 6. julija  praznujemo god Marije Goretti, ki jo je papež Pij XII tega leta v prisotnosti njene priletne matere razglasil za mučenko in svetnico.

Marija Goretti se je rodila 16. oktobra 1890 v bližini srednjeitalijanskega mesta Ancona. Ker je bilo v družini šest otrok, se je družina preselila na obalo, kje so vzeli v zakup precej zemlje, da so se lahko preživljali. Leto po selitvi je za malarijo umrl Marijin oče, mati je morala tako delati na polju, Marija pa je kot najstarejša skrbela za otroke.

Družina je živela v isti hiši z vdovcem in njegovim šestnajstletnim sinom Aleksandrom, ki je vedno pogosteje nadlegoval in fizično ogrožal enajstletno dekle. V soboto, 5. julija 1902 se je pripetila tragedija. Aleksander je poskušal Marijo posiliti. Odvlekel jo je v spalnico in ker se mu je upirala, jo je večkrat zabodel. S štirinajstimi vbodi so jo sosedje prepeljali v bolnišnico, kjer je naslednji dan umrla. Pred smrtjo je svojemu storilcu odpustila.

Šestnajstletnega Aleksandra so obsodili na trideset let prisilnega dela. V zaporu naj bi imel videnje, v katerem se mu je prikazala Marija in mu podala cvetje, kar naj bi mu pomagalo pri iskrenem kesanju.

Leta 1928 so Aleksandra predčasno izpustili iz zapora in kasneje je živel kot brat laik v kapucinskem samostanu v Macerati. Ko je bila Marija Goretti leta 1950 razglašena za svetnico, je na Trgu svetega Petra stal skupaj z Marijino mamo in jo prosil odpuščanja. Pred smrtjo leta 1970 je zapustil pismo, v katerem je zapisal: “Ko se oziram nazaj, moram priznati, da sem v mladosti ubiral napačno pot, pot zla, ki me je pripeljala v nesrečo. Tako sem potem zagrešil tisti zločin. Še vedno mi v ušesih odmevajo besede odpuščanja.”

Vir: Silvester Čuk, Svetnik za vsak dan in Vera Schauber, Michael Schindler, Svetniki in godovni zavetniki.