Župnija je skupnost – prostor obnavljalne pravičnosti

Predstavljamo paket 5 modulov za župnije in skupnosti namenjenih razvijanju komunikacije in ravnanja, ki prispeva k pravičnemu nagovoru škode povzročene v resnem konfliktu ali kaznivem dejanju.

Obnavljalna pravičnost predstavlja drugačen pogled na naše konflikte in škodo, ki si jo prizadenemo. Omogoča nagovor vzrokov in posledic kaznivih dejanj ter potreb, ki se v njih izrazijo. Župnija kot skupnost vernih se lahko v ta nagovor aktivno vključi in nudi podporo v procesu.

Vsak modul traja 5 šolskih ur (z odmorom), skupaj paket obsega 25 šolskih ur.

Odgovarja: Robert Friškovec, zaporniški vikar

1. modul: KOMUNIKACIJA IN NASILJE

Kakšna je naša komunikacija? Znamo učinkovito sporočati in aktivno poslušati? Se sploh še poslušamo? Prvi modul obravnava nasilje kot zgrešeno obliko komunikacije. Kako ga prepoznati, se z njim soočiti in kako prekiniti krog nasilja?

2. modul: JAZ KOT OŠKODOVANA OSEBA, ODGOVORNA OSEBA, PRIČA … MI KOT SKUPNOST

Kaznivo dejanj: kako ga opredelimo in kakšni so najpogostejši vzroki in posledice. Kako ravnati v vlogi oškodovane osebe ali priče? Kaj pa če si sam storilec? Kakšne posledice pušča kaznivo dejanje na osebah in odnosih. Kako vpletenim nuditi podporo? Kaj sploh lahko naredimo kot skupnost?

3. modul: OBNAVLJALNA PRAVIČNOST

Kaj sploh je obnavljalna pravičnost? Njene duhovne, krščanske korenine. Kako so konflikte in hudodelstva nagovarjali v prvih krščanskih skupnostih? Katera vprašanja si zastavlja obnavljalna pravičnost, ko se zgodi nekaj hudega in na katere potrebe odgovarja? Kako si lahko z njo pomagamo?

4. modul: VKLJUČEVANJE OBNAVLJALNE PRAVIČNOSTI V ŽUPNIJI

Kako izgleda obnavljalna pravičnost v praksi? Osnovne metode in prakse: dialog med oškodovano osebo in odgovorno osebo, obnavljalne konference, krogi … Kakšne možnosti se lahko rodijo v župniji? Kakšno podporo lahko nudi župnija kot skupnost? Katere veščine pridobimo s sodelovanjem kot posamezniki?

5. modul: ODPUŠČANJE IN SPRAVA

O odpuščanju in spravi veliko govorimo, kako pa je v praksi? Kako doživljamo in razumemo odpuščanje in spravo? Kako nam lahko odpuščanje pomaga pri obnovi in ozdravitvi? Je odpuščanje mogoče pričakovati od oškodovane osebe, je sprava nujni zaključek obnavljalne pravičnosti? Kaj lahko v vsakdanjem življenju naredimo za spravo v naših odnosih?

Udeležite se lahko celotnega paketa ali posameznih modulov.
Najmanjše število udeležencev za izvedbo je pet oseb, ki se prijavijo na paket.
Izvajalca: Zaporniški vikariat in Inštitut Najšibkejši člen.
Cena: 25 evrov na osebo na modul oz. 100 evrov za paket.
Informacije in prijave:
izobrazevanja@center-ecce.si, 031 251 915 (Marko)