Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč

Tretja nedelja v novembru, 17. november 2013, je imenovana za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Smrt ali poškodba v prometni nesreči je nenaden, silovit in travmatičen dogodek, ki ima dolgotrajen ali celo trajen vpliv na življenje celotne družine. Vsako leto se številu poškodovanih in trpečih zaradi izgube ljubljene osebe po vsem svetu prišteje več milijonov novih trpečih zaradi posledic prometnih nesreč.

Občutek žalosti in nemoči te ogromne skupine je še toliko večji, ker je veliko število žrtev mladih in ker bi veliko število prometnih nesreč lahko in morali preprečiti. Tudi odnos javnosti do smrti, poškodb in žrtev prometnih nesreč povečuje občutek nemoči, saj je le-ta velikokrat nezadosten, neprimeren, neprijazen in celo krut do izgube življenja ali izgube kvalitete življenja.

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč je tako odgovor na potrebo žrtev prometnih nesreč po javnemu priznanju njihovega trpljenja in izgube.

Spomin na žrtve prometnih nesreč je leta 1993 prvič organizirala britanska nevladna organizacija Road Peace. Sledile so aktivnosti, ki jih je podprlo Evropsko združenje žrtev prometnih nesreč in tako je nastal Evropski dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Francoska nevladna organizacija Esperanza je dala pobudo, da v spomin žrtvam prižgemo lučke. S sloganom »Spomni se in premisli« je gibanje dobilo nov zagon in se razširilo po vsem svetu.

V letu 2005 so gibanje podprli Združeni narodi, leta 2007 pa je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na podlagi Resolucije ZN 60/5 imenovala tretjo nedeljo v novembru za Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Zavod Varna pot v tednu od 11. do 17. novembra 2013 pripravlja različne vsebine:

 • Odkritje Osrednjega obeležja žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Žalah, 13. 11. 2013

 • Kulturni program v ljubljanski Mestni hiši, 16. 11. 2013

 • Predstavitev in izid knjige »Nevidni svet žrtev prometnih nesreč«, dr. Damjane Žišt

 • Skupna novinarska konferenca v Ljubljani

 • Poziv k aktivnemu sodelovanju in obeležitvi sodelujočih organizacij in občin

 • Povabilo Predsednika Republike Slovenije gospoda Boruta Pahorja in odgovornih predstavnikov Vlade Republike Slovenije k javni podpori projekta.

 • Povabilo poslancem Državnega zbora Republike Slovenije, diplomatom ter drugim političnim institucijam k javni podpori projekta.

 • Poziv verskim voditeljem k nagovoru o strpnosti in spoštovanju pravil in udeležencev v cestnem prometu ter obeležitvi navedenega dne.

 • Maše za žrtve prometnih nesreč po slovenskih cerkvah – v ljubljanski stolnici Sv. Nikolaja ob 16. uri

 • Povabilo medijem in celotni javnosti, še posebej voznikom in ostalim udeležencem v prometu, naj bo Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč zaznamovan kot »Dan brez prometnih nesreč« (nedelja, 17. november).

 • Dogodki po slovenskih občinah

Več: Zavod Varna pot