Papež na veliki četrtek v rimski zapor

Papež Frančišek bo spomin Gospodove zadnje večerje obhajal v rimskem zaporu Regina Coeli. Na veliki četrtek, 29. marca, se bo ob 16. uri najprej srečal z ostarelimi in bolnimi zaporniki, sledila pa bo sveta maša z obredom umivanja nog dvanajstim zapornikom. Ob koncu bo na vrsti še srečanje z nekaterimi zaporniki VIII. oddelka. Papež Frančišek je do sedaj obiskal že tri zapore, Casal del Marmo, Rebibbia in Paliano. Regina Coeli bo četrti zapor, kjer bo daroval mašo na veliki četrtek.

Zaporniki svetega očeta že nestrpno pričakujejo, je za Radio Vatikan dejal zaporniški kaplan Vittorio Trani: »Vedno gre za izjemno stvar. Predvsem ker ga vsi zaporniki imajo za izjemno osebnost. Pričakujejo ga torej z zares velikim navdušenjem. Novica o njegovem prihodu je ozračje napolnila z veseljem in zadovoljstvom.«

Veliki četrtek ima zelo globok pomen, kajti sam Kristus se sklanja na poseben del človeštva, kot so to zaporniki, v splošnem obravnavani kot obrobni. »Papež gre ravno k njim, da bi se sklonil kakor Kristus. To je čudovita stvar, je močno dejanje, ki se ga ne da opisati z besedami,« je dejal.

Spremeniti javno mnenje o osebah, ki prestajajo zaporno kazen, po njegovem prepričanju ni lahko: »Potrebna je tako kulturna kot duhovna pot, gre za spremembo celotnega zornega kota. Kdor izhaja iz evangelija, mu je nekoliko lažje, saj ima dodatno spodbudo. Kdor pa zapor razume samo na ravni družbenega pojava, ga bo s težavo videl kot neko stvarnost, ki jo je treba preseči. Papež seveda pritegne pozornost in njegova dejanja spodbujajo k premisleku. A upam, da Sveti Duh zatem pomaga opraviti neko notranjo pot, ki omogoči gledati na te osebe kot na brate, obsoditi napako, a ostati blizu osebam.«

Papež Frančišek bo četrti papež, ki bo obiskal zapor Regina Coeli. Obiskali so ga že Janez XXIII., Pavel VI. in Janez Pavel II., je še sporočil Radio Vatikan.