Jubilej zapornikov

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža je msgr. Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, predstavil jubilej zapornikov, dvodnevni dogodek 5. in 6. novembra, ki bo hkrati eden zaključnih dogodkov leta usmiljenja. Jubilej zapornikov bo velikemu številu zapornikov iz Italije in od drugod omogočil priti v baziliko sv. Petra, kjer bodo živeli jubilej skupaj s papežem Frančiškom. Kot je poudaril msgr. Fisichella, vemo, da gre za osebe, ki so svetemu očetu zelo pri srcu. Med svojimi apostolskimi potovanji je vedno znova želel obiskati prav zapore, da bi tam posredoval sporočilo bližine in upanja. Na zapornike je posebej spomnil tudi v pismu, napisanem po objavi bule Misericordiae vultus. Jubilej je vedno predstavljal priložnost za amnestijo, je zapisal. Ta je namenjena vključitvi oseb, ki se, četudi si kazen zaslužijo, zavedajo povzročene krivice in si iskreno želijo vrniti v družbo ter ji doprinesti svoj pošten prispevek. Vse te naj doseže usmiljenje Očeta, ki hoče biti blizu tistemu, ki najbolj potrebuje njegovo odpuščanje. Papež Frančišek je v omenjenem pismu nadalje zapisal tudi, da lahko vrata zaporniške celice, kadar gredo skoznje z molitvijo k Očetu, predstavljajo sveta vrata. Božje usmiljenje je namreč sposobno preoblikovati srca in je zmožno tudi pregrade spremeniti v izkušnjo svobode.

Msgr. Fisichella je nanašajoč se na te besede tako zatrdil, da program jubileja ni mogel ne predvideti prostora, pridržanega za zapornike. Ker bodo nekateri živeli v baziliki sv. Petra, bodo drugi lahko doživeli v svojih škofijah. Škofje so bili namreč povabljeni, da bi to nedeljo obiskali zapore in z zaporniki obhajali jubilej. Tako bo imela pobuda odmev tudi drugod po svetu. Na dogodek v Vatikanu bo prišlo okoli štiri tisoč oseb iz dvanajstih držav. Med njimi bodo zaporniki, njihovi svojci, zaposleni v zaporih, zaporniški kaplani in člani združenj, ki delujejo med zaporniki. Msgr. Fisichella je posebej omenil luteransko delegacijo, ki bo prišla s Švedske. Izpostavil pa je še podrobnost, da je v preteklih mesecih šest zapornikov iz Italije imelo možnost sodelovati pri poteku jubileja kot prostovoljci: »Intenzivna izkušnja, ki so jo vsi živeli v duhu pristne zavzetosti in odgovornosti.«

Program jubileja je sicer preprost. Med drugim bodo udeleženci v soboto imeli možnost spovedi in romanja skozi sveta vrata bazilike sv. Petra. Tu bo v nedeljo ob 10. uri na vrsti osrednji dogodek, to je sveta maša, ki jo bo daroval papež Frančišek. Pred evharistijo bodo udeleženci prisluhnili štirim pričevanjem. Spregovorili jim bodo zapornik, ki je v zaporu doživel spreobrnjenje, in sicer skupaj z žrtvijo, s katero se je spravil; brat umorjene osebe; mladoletnik; in eden izmed paznikov, ki je vsakodnevno v kontaktu z zaporniki.

Vir: Radio Vatikan.