Opis Programa za prostovoljce KPDVZ

Program KPDVZ: Krščanske Prostovoljne Dejavnosti V Zaporu je bil ustanovljen leta 2000. Namen programa za prostovoljce, ki spremljajo zaprte osebe je predvsem posredovanje pozitivnih izkušenj v smislu človeških odnosov, zmanjšanje čustvene obremenitve, ki so posledica institucije in situacije v njej, razširitev komunikacije in privajanje na nove vedenjske vzorce.

Prostovoljci

Prostovoljci se vključijo v skupino, kjer aktivno sodelujejo, se izobražujejo in se tako pripravljajo na prostovoljni-svetovalni odnos. V enoletno izobraževanje so vključeni tudi različni strokovnjaki, ki poznajo problematiko kazenskega in pokazenskega področja.

Nova skupina se prične z začetkom akademskega leta. Tako, da je aktivnih vsako leto približno 30 prostovoljcev, ki izhajajo iz različnih študijskih profilov (socialna pedagodgika, teologija, socialno delo, psihologija, pravo, …).

Prostovoljci se srečujejo redno vsakih 14 dni  na intervizijskih srečanjih.

Leta 2001 je bila izdana tudi priročna zgibanka, ki jo ponudimo študentom na začetku akademskega leta na različnih fakultetah in visokošolskih ustanovah.