Dan zaprtega pisatelja

15. novembra na pobudo Mednarodnega PEN vsako leto zaznamujemo dan zaprtega pisatelja  z namenom prepoznavanja in podpore pisateljem, ki se upirajo zatiranju osnovne človekove pravice do svobode izražanje in se postavljajo po robu napadom na pravico do nepristranske obveščenosti.

Tudi letos bodo  ob dnevu zaprtega pisatelja PEN centri po svetu pripravili različne dogodke in se spominjali prijateljev ter kolegov, ki se upirajo represijam pravice do svobode izražanja.

Letos se dan zaprtega pisatelja osredotoča na nekaj specifičnih primerov groženj in napadov na svobodo pisateljev, tako so v ospredju primeri naslednjih oseb:

Dina Meza:

iz Hondurasa, zagovornica človekovih pravic in novinarka, žrtev nadlegovanja in groženj o leta 2006. Nadlegovanja in grožnje niso bile primerno raziskana, medtem ko je državni sistem zaščite novinarjev neučinkovit. Mednarodni PEN je prepričan, da je Dina Meza tarča napadov in groženj zaradi izvrševanja svoje pravice do svobodnega izražanja in je zato njena fizična varnost ogrožena.  Za več informacij (v angl.) kliknite tukaj.

Fazil Say:

pisatelj, skladatelj in glasbenik iz Turčije. 20. septembra 2013 je bil obsojen na 10-mesečno pogojno kazen zaradi “žalitve religije”. Obsodba se veže na serijo tvitov in retvitov iz aprila 2012, med drugim verza perzijskega pesnika iz 12. stoletja Omarja Hajama. Za več informacij (v angl.) kliknite tukaj.

Zahra Rahnavard:

avtorica in politična aktivistka, Iran. Zahra Rahnavard je od februarja 2011 v neuradnem hišnem zaporu v Teherenu zaradi svojega in moževega političnega aktivizma.  Za več informacij (v angl.) kliknite tukaj.

Kunchok Tsephel Gopey Tsang:

spletni pisec in urednik spletne strani Chomei (Luč) v tibetanskem jeziku. 12. novembra 2009 obsojen zaradi “razkrivanja državne tajnosti”  in trenutno na prestajanju 15-letne zaporne kazni. Za več informacij (v angl.) kliknite tukaj.

Več o dnevu zaprtega pisatelja na spletni strani Mednarodnega PEN-a.