Globalni dan molitve za potrebe duhovne oskrbe v zaporih

Angel reši Petra iz zapora

Od leta 2008 se 25. avgust zaznamuje kot globalni dan molitve za potrebe duhovne oskrbe v zaporih. Na ta dan se spominjamo vseh pastoralnih delavcev, ki si povsod po svetu prizadevajo podpirati osebe na prestajanju kazni zapora v njihovih duhovnih in pogosto tudi materialnih potrebah. Pogosto so na voljo tudi za svojce zaprtih oseb ter tudi za druge z zaporom povezane osebe.

Nekaj utrinkov duhovne oskrbe in vsakdana v zaporih po svetu:

Afrika
Vsak konec tedna se ekipa zaporniških kaplanov (opomba: v anglosaksonske svetu pastoralne delavce v zaporih, tako klerike kot laike imenujejo kaplane) sreča s skupino okrog 50 zaprtih, ki se združujejo v biblično skupino. Zaradi težkih razmer v zaporu na srečanju razdelijo tudi hrano, posredujejo za zdravstveno oskrbo ter se pozanimajo glede njihovega vsakdanjega življenja v zaporu.

Azija
Ko na Tajskem enega od staršev odstranijo iz družine in zaprejo, zaporniški kaplani pomagajo poiskati nekoga od družinskih članov,  pri katerem bi njegovi otroci lahko v varnem okolju odraščali. Otrokom zagotavljajo štipendije in jim dajo vedeti, da niso sami, da so jim na voljo za podporo. Ko je nekdo izpuščen iz zapora, težko najde službo, zato sodelujejo pri iskanju dela in posredujejo pri različnih podjetjih.

Evropa
Skupna značilnost povsod po Evropi je naraščajoče število zaprtih oseb iz drugi držav, med katerimi številne po prestani kazni deportirajo iz države. Za zaporniške kaplane, ki poskušajo zaprtim osebam v izredno težkih razmerah prinašati trdnost in pogum, to predstavlja veliko zahtevo.

Južna Amerika
Člani tolp prestajajo dolgotrajne kazni in so nagneteni v manjših prostorih, kjer imajo manj kot en kvadraten meter prostora. Kako se lahko v takšnih razmerah spremenijo? Duhovna oskrba jim poskuša vliti nekaj upanja, ampak kako je to mogoče v razmerah, kjer ljudje nimajo zagotovljenih minimalnih razmer za dostojno življenje?

The Economist tako poroča: “Od januarja 2013 je bilo v Braziliji umorjenih več kot 218 zaprtih oseb (3 države od 27 o številu umorjenih ne želijo poročati). Številni med njimi so umrli v sumljivih okoliščinah. Izrazita prezasedenost zaporov je izvor težav. V zadnjih 20 letih je število prebivalcev v Braziliji porastlo za 30%, v istem času pa se je število zaprtih in pridržanih oseb povečalo za petkrat. S 550.000 zaprtimi osebami je po številu četrto najštevilčnejšo, za ZDA, Kitajsko in Rusijo.”